Blijvend inspelen op veranderingen onderwijs én zorg
“Flexibele praktijkroutes zijn de toekomst”
LWWL wil voldoende mensen toerusten op werken in de zorg. En op ánders werken in de zorg. Want in 2030 moet de ouderenzorg méér mensen kunnen helpen. Met hetzelfde aantal medewerkers. Programmamanagers LWWL Sabya van Elswijk en Nicole Ziesemer over de ambitie en plannen om zorgorganisaties en het onderwijs hierop verder voor te bereiden en in te richten.
Het is duidelijk; ‘wij’ als samenleving en het werk in de zorgsector moeten drastisch veranderen. Het nieuwe WOZO-beleid geeft daar richting aan: zelf als het kan, digitaal als het kan en thuis als het kan. Nicole: “De vraag is nu; wat verwachten we hierin van de zorgmedewerker in de toekomst? Deze zal op een andere manier samenwerken met cliënten en mantelzorgers. In plaats van bijvoorbeeld zelf de zorgtaak uit te voeren, zullen zorgmedewerkers meer coachen en uitleggen; hoe kun je iets als cliënt of mantelzorger zelf doen?”
Anders werken
LWWL begon ooit met het doel om méér mensen goed toe te rusten op werken in de zorg. Sabya: “Dit is in 2022 veranderd. Toen werd duidelijk dat het aantal zorgmedewerkers – gezien de samenstelling van de (toekomstige) arbeidsmarkt - niet kan stijgen. Daarom hebben we de ambitie van LWWL destijds verlegd naar: voldoende mensen toerusten op werken in de zorg. En: op anders werken in de zorg.”
Brug bouwen
Het LWWL-programma is een samenwerking tussen zorg en onderwijs. Waar het LWWL-programma op moet inspelen, is de individuele context van elke sector. Die verandert, voor beide. Nicole: “We bouwen zogezegd de brug, terwijl we eroverheen lopen. En ondertussen krijgt de brug ook nog eens andere fundamenten. Kortom: de wereld om ons heen verandert. Om te kunnen blijven bouwen, zijn goede producten en een professioneel en strategisch netwerk fundamenteel.”
drie actielijnen voor 2024
Voldoende mensen toerusten op werken in de zorg. En op anders werken in de zorg. LWWL werkt in 2024 langs 3 inhoudelijke lijnen om onderwijs en zorg te helpen die verandering te maken: praktijkleren, het leerwerkklimaat en deskundigheidsbevordering. In de figuur zie je belangrijke onderwerpen terugkomen, zoals ‘inrichten practoraat’ en ‘uitwerken voorkomen uitval’. De 3 ondersteunende lijnen zijn nodig om het netwerk goed te organiseren en kennis met elkaar te blijven delen.
Klik op de afbeelding om te vergroten
Wendbare professional
Volgens Sabya en Nicole zijn praktijkleren en flexibele praktijkroutes voor zorg en onderwijs de toekomst. Praktijkleren helpt de student om het vak in en met de praktijk te leren. De flexibele praktijkroutes sluiten aan bij de verschillende behoeften en achtergrond van elke student én van de praktijk. “Hiermee kun je beter inspelen op de veranderende samenleving. En kunnen we een wendbare professional creëren die op de ontwikkelingen kan inspelen en veranderingen goed kan beantwoorden.”
Toegankelijke producten
“Samen met de 17 zorgorganisaties en de ROC’s hebben we veel tijd en middelen geïnvesteerd”, gaat Nicole verder. “Met als resultaat een palet aan gezamenlijke en toegankelijke producten die staan als een huis. Zoals in de praktijk ontwikkelde en geteste masterclasses. Of de trainingen deskundigheidsbevordering, waarin je ook leert om impact te meten. En de toolkit Leerwerkklimaat met de vier vermogens. Daar zijn we als programmanagers en Taskforce enorm trots op.”
Daarnaast is er nog het Practoraat Gezondheidszorg, Welzijn en Sport, dat het Horizon College in samenwerking met LWWL is gestart. Studenten, docenten en regionale zorgorganisaties werken hier samen in korte onderzoekstrajecten. Het onderwerp: duurzaam en innoverend praktijkleren. De nieuwe kennis wordt direct toegepast op de praktijk.
Landelijke belangstelling
Mooi is dat het gedachtengoed over het leerwerkklimaat mag rekenen op veel landelijke belangstelling. Sabya: “We krijgen regelmatig vragen om onze trajecten en toolkit te delen met andere ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en andere regio’s. In Gouda hebben partijen zelfs een eigen programma opgezet, in samenwerking met LWWL.”
Ambitie 2024
Ook in 2024 werkt LWWL verder aan haar missie om voldoende mensen goed toe te rusten op het werken in de zorg. Nicole: “Wij gaan door met onze grootste kracht; netwerken en kennisdelen. En de ontwikkeling van bruikbare producten en diensten die onderwijs en zorgorganisaties helpen transformeren.”