Onderwijs blijvend laten aansluiten op praktijk:

“Professional van de toekomst beweegt mee met veranderende (zorg)organisatie”

Het Regio College, Horizon College en onderwijsorganisatie Vonk zijn een co-creatie gestart om onderwijs te ontwikkelen dat goed blijft aansluiten op de praktijk. Dit betekent een continu proces van aanpassen en ontwikkelen, samen met zorgorganisaties. Anja de Schutter is Verbindingsofficier Innoverend Praktijkleren bij LWWL: “De bedoeling is dat studenten  – onze toekomstige zorgprofessionals – kunnen meebewegen met veranderingen binnen het werk en daarbuiten.”

De arbeidsmarkt vergrijst en verkrapt. Hierdoor is er veel vraag naar opleiden in de praktijk voor zij-instromers, herintreders en BBL-studenten. Er is behoefte aan snel inzetbare studenten, flexibele maattrajecten en gezamenlijke innovatie van de onderwijsroutes. “Daarom helpen we mee om modulair en hybride leeromgevingen te ontwerpen. Leeromgevingen die passend en stimulerend zijn voor studenten en begeleiders”, licht Anja toe. Maar hoe doe je dat?

Als eerste hebben de drie samenwerkingspartners - Regio College, Horizon College en Vonk - gekeken naar bestaande initiatieven. Waar kunnen we gebruikmaken van elkaars expertises en good practice? Anja: “Onder andere hebben we het innoverend praktijkleren bekeken: hoe ziet het curriculum van een opleiding er nu uit? Hoe kunnen we dit beter toepassen en laten aansluiten op de praktijk? En: hoe kunnen we de aanwezige krachten bundelen? Dit was zeer waardevol. Hier kunnen we wat mee en gaan we dus zeker mee verder.”

Meer gebruik zorgtechnologie

Daarnaast willen de onderwijspartners de studenten en het onderwijzend personeel bekend maken met zorgtechnologische middelen. Hoe zet je zorgtechnologie meer in de kijker? Waar staan we als onderwijs en zorgorganisatie: nu én in de toekomst? Anja: “Met een inspiratiesessie Zorgtechnologie voor belangstellenden hebben we hier iets over verteld en een tip van de sluier opgelicht. Ook zijn met zorgstudenten en andere sectoren van het Regio College hackathons georganiseerd. Tot slot hebben de partners samen een plan van aanpak gemaakt. Dit gaat onder andere over de bijdrage van LWWL aan meer inzicht in zorgtechnologie, plus de integratie ervan in het onderwijs en op de werkvloer. Een ding is zeker: de docent van de toekomst zal meer in de praktijk plaatsnemen. En gebruikmaken van digitale middelen en technologische ontwikkelingen.

Uniformeren examinering

Nog een doel van de samenwerking is om de examinering te uniformeren. “Op die manier maakt het niet uit van welke school je komt”, licht Anja toe. De samenwerkingspartners zijn gestart met een analyse van het exameninstrumentarium/advies van zorginstellingen. Ook zijn diverse gesprekken gevoerd met examendeskundigen en de stuurgroepleden van de ROC’s. Bovendien is besloten dat ook de doorlopende leerlijnen gaan starten met het exameninstrument Prove2move. “Dit advies willen we uitbreiden naar andere opleidingen.”

Illustratie

Gezamenlijk optrekken

De onderwijspartners zitten niet stil. Op korte termijn is de wens om samen te werken op kennisdeling en expertisevorming. Optrekken vanuit het principe Leven Lang Ontwikkelen en samenwerken met bedrijfsopleidingen. Anja: “Op deze manier kan elke student en zorgmedewerker deelnemen aan allerlei vormen van scholing; van mbo- certificaat, praktijkverklaring of keuzedeel tot een cursus, training of nascholing. Zonder dat de partijen elkaars concurrent worden. Anja voegt hieraan toe dat het mbo als enige landelijk erkende certificaten mag uitgeven. “Praktijkinstellingen kunnen dit niet zelf doen, hiervoor is  een onderwijsinstelling nodig.”

Oprichting practoraat

Tot slot gaan de onderwijspartners zich richten op de ontwikkeling van een practoraat, gericht op duurzaam innovatief praktijkleren. Een practoraat is een expertiseplatform binnen een mbo-instelling waar praktijk(gericht) onderzoek wordt uitgevoerd. In dit magazine staat ook een artikel over dit nieuwe practoraat.

Meer weten?

Neem contact op met Anja de Schutter, Verbindingsofficier Innoverend Praktijkleren via a.h.m.deschutter@horizoncollege.nl