Dennis Ansems

Nicole Ziesemer

De oogst van organisch samenwerken

Organisch samenwerken. Waarschijnlijk heb je de term al eens gehoord. Of misschien helemaal niet. Vaststaat dat we er binnen LWWL al sinds de start in 2019 mee werken. Het doel: mensen met elkaar verbinden en samen de systemen en processen veranderen. Maar wat is het precies, en wat heeft het tot nu opgeleverd? Programmamanager Nicole Ziesemer en Leerexpert Dennis Ansems van LWWL vertellen er graag meer over.

Dennis Ansems
Dennis: "LWWL brengt vaak mensen samen die elkaar in het dagelijks werk niet makkelijk tegenkomen. Zo leggen we nieuwe verbindingen."

Organisch samenwerken ontstaat min of meer spontaan. Mensen vinden elkaar op een onderwerp, omdat ze hier gedeelde waarden en/of belangen bij hebben. Gedurende de interactie die zij vervolgens met elkaar hebben, ontstaat de vorm en richting van de samenwerking. 

LWWL brengt vaak mensen samen die elkaar in het dagelijks werk niet makkelijk tegenkomen. Met een heel duidelijk doel, geeft Leerexpert Dennis aan: “Want als je van elkaar weet wat je kunt, zoek je elkaar makkelijker op. En benut je elkaars talenten.” De basis van organisch samenwerken ligt er volgens hem in dat je open staat voor wat de ander te zeggen heeft. “Het hebben van dezelfde waarden en doelen is een sleutel tot succes, ondanks dat iedereen anders is.”

Goede voorbeelden

Organisch samenwerken is verweven met de werkwijze van LWWL. In de LWWL-groepen, maar ook in organisaties werken mensen organisch samen. Om die samenwerkingen te kunnen starten, zijn verbindingen nodig. Een taak van LWWL is om die verbindingen te leggen. Nicole: “De toolkit LeerWerkKlimaat is bijvoorbeeld een mooi resultaat van een organische samenwerking tussen organisaties. Deze is ontwikkeld door de 20 zorg- en onderwijsorganisaties van LWWL.”

Een ander voorbeeld van een organisatie-overstijgende samenwerking zijn de flexibele leerroutes. Nicole: “Die moeten rechtdoen aan alle kennis en ervaring binnen het onderwijs én de zorgpraktijken. Ook is het belangrijk dat ze aansluiten op de behoefte van de praktijk en passen bij de medewerker in opleiding. Daarom kijken organisaties samen naar de aanwezige kennis en ervaring; welke puzzelstukken missen nog? Hoe kunnen we hier nu in samenwerken?”

Samenwerken
Samenwerken
Organisch samenwerken
Organisch samenwerken
Samenwerken

De ‘Denk Doe Tank’ (DDT), van 2019 tot 2023, was een mooi voorbeeld van organische samenwerking tussen mensen die elkaar normaal gesproken niet zo snel vinden. Deze DDT bracht praktijkopleiders, leren & ontwikkelen adviseurs, docenten en opleidingsmanagers bij elkaar. En in december 2023 vond een soortgelijke groep elkaar tijdens een bijeenkomst over ‘aantoonbaar bekwaam’ en ‘flexibele leerroutes’.

Nieuwe ideeën verankeren in aanpak

Nicole: “We zien dat de verbinding op gedeelde waarden en doelen, leidt tot waardevolle gesprekken. Vraagstukken worden organisatie- en sector-overstijgend met elkaar gedeeld: wat komen we tegen? Hoe doe jij dat en waar loop jij tegenaan? Resultaat is dat mensen elkaar weten te vinden, ervaringen delen en zo op nieuwe ideeën komen.”

Nicole Ziesemer
Nicole: "Er zijn geen rollen of posities. Uitwisselen van ideeën is daardoor makkelijker."

De onderwerpen die gedurende het jaar worden geopperd, komen terug in de thema’s en onderwerpen van het LWWL-jaarplan en in de uitwerking ervan binnen de zorg- en onderwijsorganisaties. Zo zijn in het jaarplan van 2024 deze onderwerpen verankerd in drie inhoudelijke en drie ondersteunende lijnen, waarover je in dit magazine ook kunt lezen.

Nodig: een aanjager

Organisch samenwerken – en leren – snijdt dwars door alle sectoren en regio’s heen. Er zijn dus geen belemmeringen door grenzen. Volgens Dennis is het wel noodzakelijk dat er een aanjager is die organisch samenwerken faciliteert. “Bij voorkeur is dit iemand van buiten de organisatie, of het team. Deze onafhankelijke persoon kan er met open vizier en zonder reserveringen in.”

Goed naar elkaar luisteren, en je ego aan de kant zetten om echt te horen wat de ander zegt. “Dat vraagt oefening”, gaat Dennis verder. “Daarnaast ligt in de praktijk de focus vaak op de dagelijkse werkzaamheden. Als je even uitzoomt, kun je ingezoomd anders werken. Een begeleider van buitenaf is erg nuttig om dit proces in goede banen te leiden.”

Veranderen van mensen én systemen

Organisch samenwerken en de vier vermogens gaan niet alleen over het veranderen van mensen, maar ook van bestaande processen en systemen. Nicole: “De kunst is om met elkaar te ontdekken hoe je dit kunt doen. Zonder alle stappen te zetten en de veranderingen te borgen, komt er geen aanpassing. En dus geen verandering. Het is belangrijk om gericht en met focus te werken aan het versterken van de vermogens. Anders blijft het enkel bij inspiratie.”

Meer weten?

Benieuwd naar organisch samenwerken of de vier vermogens? Of wil je meer weten over de activiteiten van LWWL? Kijk dan op onze website.